Wat zijn Triggerpoints / spierknopen?

Binnen mijn praktijk maak ik gebruik van triggerpointmassage. Deze vorm van therapie is geschikt bij alle soorten klachten maar ik pas hem met name toe bij voet en onderbeen klachten.

De medische naam voor een spierknoop is neuro-musculaire triggerpoint of kortweg triggerpoint. Het is een lokale verkramping in het spierweefsel die pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van een of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van de spieren.

Het opvallende is dat ze vaak klachten veroorzaken op een andere plek dan waar de spierknoop zich bevindt. Dit meestal in de buurt van de aanhechting van de zenuw. Niet dat de spiercellen kapot zijn, maar gedeeltelijk zijn samengetrokken waardoor de hele spier onder spanning komt te staan.

Soms komt de pijn alleen als je er op drukt of als je de spier gebruikt (latent triggerpoint), maar de pijn kan ook continu zeurend aanwezig zijn (active triggerpoint). Bovendien kan de pijn uitstralen naar een ander gebied. Sommige bewegingen worden moeilijker doordat de spier niet goed kan rekken.

Gevolgen van triggerpoints zijn dan ook vaak bewegingsbeperking of pijn, die zonder behandeling jaren kunnen voortbestaan. Een van de methodes om een triggerpoint tot rust te brengen is een behandeling met massage!